(06) 30 503-17-05 pontmasszazs@gmail.com

Triggerpont masszázs

Kínzó hátfájás? Kisugárzó fájdalom? Porckorong probléma?


Ha a „sima” svédmasszázs már nem elegendő a fájdalmaid csökkentéséhez, válaszd a Trigger pont mélymasszázst.
A speciális masszázs során megfelelő idejű nyomást gyakorol a masszőr a Trigger pontokra, így csökkenti a merevséget és a fájdalmat. Ha szeretnél megszabadulni a gyötrő izomfájdalmaktól, akkor készülj, mert ezután végre tényleg megkönnyebbülhetsz!

Ajánlom a Trigger pont mélymasszázst ha:
Egész nap ülsz egy számítógép előtt és sokszor fáj a hátad, sőt a fejed is. Fizikai munkát végzel és sokszor úgy érzed, meghúztad a hátizmaidat. Keményen sportolsz és rádférne már egy alapos fájdalomcsillapító masszázs. Lassan fél éve érzed már azt a kisugárzó fájdalmat, ami megkeseríti a mindennapjaidat.

A Trigger pont masszázs ezekre a komoly fájdalmakra nyújt speciális és rendkívül hatásos kezelést. Ennek mély kötőszöveti, nyomó és gyúró masszázsnak, vagyis “nyomásterápiának” az a sajátossága, hogy nem lokálisan, a fájdalom helyén dolgozik a masszőr, hanem úgynevezett “kioldó” pontokat stimulálva csökkenti az izomeredetű fájdalmat. A sikerhez azonban olyan fájdalmat kell előidézni, amely nagyobb az
alapállapotnál. Szerencsére ezért a pár perc fájdalomért több órányi,
vagy napnyi megkönnyebbülést kaphatsz.

Mi is az a trigger pont?
Az emberi szervezet legnagyobb szövetállományát a vázizom alkotja. Több mint 600 izom összehúzódása – ellazulása teszi lehetővé a váz mozgását. Az egészséges izomszövet széles spektrumú mozgásra képes fájdalom és kényelmetlen (diszkomfort) érzés nélkül. A sérült vagy nem egészséges izomszövet érintésre érzékeny, és a mozgás kényelmetlenné válik.

Mi károsíthatja az izomszövetet?
– feszültség
– túlterhelés
– táplálkozási zavar
– helytelen testtartás
– hideg környezet
– mozgásszegény életmód
– trauma

A sérült szövetek igyekeznek meggyógyítani önmagukat, így gyulladás keletkezik az adott területen, ami az ideg – izom csatlakozásokat nagyon érzékennyé, ingerlékennyé teszi. Az izomrostok összerándulással és összesodródással reagálnak, ami az érintett területen tömör csomó, vagy érintésre érzékeny megkeményedés érzetét kelti. Ez a csomó TRIGGER (kiváltási) pont, ami nyomás hatására helyben vagy valahol máshol fájdalmat vált ki. A sérült izomszövet meghatározott időn belül képes önmagát gyógyítani, azonban néha a teljes gyógyulás nem lehetséges, így a fájdalom és a kényelmetlen érzés idültté válik. Amennyiben ez az elváltozás kezeletlen marad a vázizomban és az idegrendszerben rendellenességek jöhetnek létre. Ezek lehetnek tartós fájdalom, ízületi merevség, zsibbadás, kisugárzó fájdalom, mozgáskorlátozottság.

Sok krónikussá vált probléma hátterében állhatnak a Trigger pontok. A Trigger pontok feltérképezéséhez idő kell, sok esetben kötött, feszes izomzatban találhatóak ezek a csomók, melyekhez csak a megfelelő lazító technikák után lehet hozzá férni. Kioldásuk nem fájdalommentes.

3 stádiumban fordulhatnak elő Trigger pontok testszerte.

Aktív Trigger pont: tapintása fájdalmas, ez a fájdalom a páciensnek
ismerős, illetve kisugárzik egy adott területre.
Látens Trigger pont: tapintása fájdalmas, de a páciensnek nem ismerős
ez a fájdalom, kisugárzik viszont egy adott területre.
Kezdetleges Trigger pont: ez a csomó éppen kialakulóban van, lokálisan
jelez fájdalmat a tapintása, nem sugárzik ki.

Egy Trigger pont lazításának oldásának sikeressége függ attól, hogy milyen stádiumban van az adott csomó. A Trigger pont oldását, az izmok lazítását a terapeuta végzi, egy megfelelően alapos vizsgálat után. A kezelés alkalmával a kötött, feszes izmok nyújtása, a gyenge, túlnyúlt izmok erősítése történik. Ezt az egészet úgy lehet a legjobban szemléltetni, mint egy gumiszalagot, amit összecsomóztak többször. Amíg ezek a csomók rajta vannak a gumiszalagon, a szalag nem tud megnyúlni teljes hosszán, nem tud a normális funkciójában dolgozni, és nem utolsósorban sokkal hamarabb el is szakad, meg is sérül. Ha a gumiszalagot kibogozzák (nyilván az kevésbé fájdalmas ), akkor még gyűrött marad, a szalag nem lesz olyan mint az eredeti állapotában volt. Ezért van szükség a nyújtásra, majd később az izomnak megfelelően célzott izomerősítésre és nyújtásra.

A kezelés menete:
– Trigger pont masszázs
– kimozgatás
– ízületi blokkok oldása

A masszázs ruhában, ülő vagy fekvő helyzetben történik, időtartama 50
-55 perc.