(06) 30 503-17-05 pontmasszazs@gmail.com

Gerincnyújtás

Gerincünk erős, mégis hajlékony szerkezet, mely testünk tartóoszlopaként szolgál. A civilizációs hatások azonban gerincünket sem kímélik, és egyre gyakoribb hát- és derékfájdalmak, súlyosabb esetben gerincsérv formájában jelentkeznek a természetestől elszakadt, helytelen életmódunk következményei. Munkahelyünkön, az iskolában, de még otthon is napi 8-10 órát ülünk. Ahogy telnek az órák, testtartásunk egyre hanyagabb, görnyedtebb. A vállak előreesnek, a mellkas bezárul, a hát görnyedt, a fej előrehajlik.

A gerinc leggyengébb láncszeme a csigolyák között elhelyezkedő porckorong. A túlterhelés alatt ez deformálódik a leghamarabb, a ránehezedő nyomás miatt folyamatosan veszít nedvességtartalmából és lelapul. Így az érintett porckorong(ok) alatt és felett lévő csigolyák ízületi felszínei közelebb kerülnek egymáshoz. A porckorongban gyakorlatilag nincsenek érzőidegek, azonban már a csigolyák csatlakozásánál fellelhető ízületi tok bizony érzőidegekkel telített. A szervezet izomvédekezéssel igyekszik megóvni a sérült részt, ezért jelentkezik feszüléses fájdalom a hátizmokban.

A gerinc csak akkor tud egészséges maradni, ha megmarad természetes görbület-rendszere. A természetellenesen görnyedt testtartás a sérvesedési folyamat melegágya is egyben, mert a porckorongok a rendszeres nyomás hatására a deréktáji illetve a nyaki szakaszon idővel kitüremkedhetnek hátra felé, a gerincvelő irányába. Ekkor a hátulsó gerincszalaghoz vagy a gerincvelő burkához érve, illetve oldalirányú kiboltosulás esetén az oldalt kilépő ideggyököket irritálva rendszerint már komoly fájdalom és zsibbadás kíséretében jelentkezik a probléma.

Hogyan előzzük meg a gerincproblémákat? Hogyan enyhítsük a már kialakult elváltozást?

Alapelvként elmondható, hogy minden olyan testtartás illetve mozdulat, amely megtartja a gerinc természetes görbület-rendszerét és tengely irányú (tehát függőleges) terheléssel jár, nem terheli túl a porckorongokat, s így a gerinc egészségének hosszú távú megőrzését biztosítja.

A gerincünket érő mindennapos negatív statikai hatások ellensúlyozásaként pedig végezzünk rendszeresen gerincnyújtó gyakorlatokat!

GERINCNYÚJTÓ ESZKÖZEINK

Evminov gerinc-rehabilitációs pad

Az Evminov padon végzett nyújtás egyrészt tehermentesíti a gerincet, másrészt a segítségével végzett, személyre szabott gyakorlatok edzik és regenerálják is a gerincet stabilizáló mély hátizmokat. Eleinte több nyújtás, kevesebb erősítés szükséges , majd fokozatosan emelkedik a terhelés. Ezáltal fokozódik az anyagcsere és a sejtek tápanyagellátása, javulnak a gerinc strukturális funkciói, valamint megteremtődnek a porckorong regenerálódáshoz szükséges feltételek.

Már több évtizedes tapasztalatok bizonyítják, hogy ez a pad és a rajta végzett torna képes rá, hogy végleg megszabadítsa Önt a gerincfájdalmaktól, sőt, akár a porckorongsérvtől is.

Gravitációs és gerincnyújtó pad

A gravitációs és gerincnyújtó pad kifejezetten hát-és gerincproblémákkal küzdők számára ajánlott. Csillapítja az igénybe vett hát fájdalmait függetlenül attól, hogy felhasználója ülő, vagy állómunkát végez. Megelőző és terápiás célokra is használható, túlterhelt testrészeink (pl: porckorong, csípőízület) tehermentesítésére is kiváló.

A gravitációs pad jótékony hatással lehet a vérkeringésre. Használata során a denevérek lógásához hasonlóan fejjel lefelé lóg használója, mely testhelyzet jótékony hatással van az izomfeszülésre, fájdalmakra egyaránt.

Gerincnyújtó, ágyéki csigolya mobilizáló, nyújtó és masszírozó készülék

A deréknyújtó rendszeres használata:

  • frissítő, közérzetjavító és egészségmegőrző hatású,
  • javítja a testtartást,
  • pozitív hatással van a gerinc lumbális physiologiás görbületére,
  • fokozza a gerinc rugalmasságát,
  • relaxálja és nyújtja az ágyéki gerinc (derék) melletti izmokat.