(06) 30 503-17-05 pontmasszazs@gmail.com

Svéd masszázs

A svéd masszázs megalkotója Pehr Henrik Ling, stockholmi svéd vívómester volt a XIX. században. Ő foglalkozott először a masszázs és a torna kombinálásával, ebből alakította ki a svéd masszázst. Azóta a svéd masszázs a legelterjedtebb a nyugati irányzatok közül. Európában minden masszázs szalonban és a legtöbb fürdőben igénybe lehet venni. Ez az alapja a gyógymasszázsnak és a sportmasszázsnak is, melyek a svéd masszázs fogásait használják.

Jellemzői
A svéd masszázs a kézzel végzett érintésen alapul. (Néhány masszőr olykor az alkarját vagy a könyökét is használja.) Egyes keleti masszázsoktól eltérően közvetlen fiziológiai hatásokra épít, ám a személyes törődés érzete a lelki egészségnek is jót tesz. A svéd masszázs egy igen erőteljes, gyúró technológián alapul. Közismert tény, hogy a svéd masszázs akkor hatékony, ha már fáj. Fellazítja az izmokat, és nagyon hatékony az alvászavarok leküzdésében. Minden ember, akinek mozgás szegény az életmódja, kötelező lenne igénybe venni ezt a szolgáltatást, mivel átmozgatja a nem használt izmokat, megelőzve azoknak sorvadását. Ez a masszázs fajta kifejezetten a testre korlátozódik, mint az európai masszázs fajták legtöbbje. Ennek ellenére hatékony a stressz oldó hatása. Hasonló a gyógymasszázshoz, azzal a kivétellel, hogy az egész testfelület átmozgatásra kerül, míg a gyógymasszázs célzottan a fájdalmas területekre irányul. A masszázst ruhátlan testfelületen, vivőanyaggal vagy anélkül végzik, miközben az éppen nem kezelt testrészeket betakarják. A vendég jellemzően masszázságyon fekszik vagy masszázsszéken ül. Lehet masszírozni közönséges ágyon, földön is, ám ez a masszőr szervezetét a helytelen testtartás miatt megterheli.

Részmasszázsok
Egy teljes testmasszázs kb. egy órát tart, és heti két alkalomnál sűrűbben nem javasolt igénybe venni, mivel az túlmasszírozáshoz, fáradtsághoz, izomlázhoz vezethet. Egyidejűleg általában csak valamely terület masszázsára kerül sor, amit részmasszázsnak nevezünk. Ezek közül első helyen a hátmasszázst említjük, mivel az a leggyakoribb. A kb. félórás részmasszázsok akár napi gyakorisággal is adhatók.

Hátmasszázs
A hátmasszázs során a vendég a hasán fekszik, bokája alá a masszőr hengerpárnát helyez, hogy izmai ellazuljanak. Ez a masszázs a legtöbb emberben jó érzéseket kelt, és különösen alkalmas a feszültségoldásra. A modern életforma általában megterheli az emberek hátát, ezért is érdemes ezt a testrészt masszírozni. A hát szűkebb értelemben a XII. hátcsigolyától az I. hátcsigolyáig, azaz a bordás részeken tart (mivel a masszírozás alulról felfelé történik). A gyakorlatban azonban ésszerűbb és hatékonyabb az alsó borda alatt a keresztcsont és a derék területét, fent pedig a nyakat és esetleg a deltaizmokat is hozzávenni a kezelt régióhoz, azaz egy teljes hátmasszázs a keresztcsonttól a nyakszirtig tart. A hát kezelése során a masszőr külön gondot fordít a lapocka átdolgozására is, amelynek közelében a legtöbb fájdalmas csomó található. (A lapocka izmai a kar emelésében is részt vesznek.) Vigyázni kell a vesékre és a gerincre.

Nyak-vállövi masszázs
Ez a masszázs hasonlít a hátmasszázsra, de nem érinti a hát alsó régióját. Fontos ellenben a deltaizom és a nyak átdolgozása. Fejfájás, vállízület körüli gyulladás és más egészségügyi problémák esetében alkalmazható hatékonyan. Ülve is végezhető. Ha nincs külön kizáró ok, a nyak-vállövi masszázs kimozgatással zárul.

Lumbogluteális masszázs
Ezt a nevet valószínűleg szemérmességből használják latinul, noha anatómiai-élettani szempontból igen fontos területről van szó, amelyről nem szégyen beszélni, és a többi testrészhez hasonlóan kezelhető. A lumbogluteális masszázs a farredőtől az I. ágyéki csigolyáig tart (amely közvetlenül az alsó borda alatt helyezkedik el), tehát a far és a derék régióját foglalja magába. Itt található testünk egyik igen nagy izma, a nagy farizom (musculus gluteus maximus), valamint a középső farizom, a kis farizom és a keresztcsont is. A lumbális gerincszakasz mellett fontos idegek kilépési pontja helyezkedik el. A masszázs hasonfekve történik, tehát csakis a fartájékot és a derék hátsó részét érinti. Nagyon alkalmas a derékfájások, derékból kisugárzó hátfájások, csípőficam, lumbágó, isiász, csigolyabetegségek kezelésére.

Karmasszázs
Hivatalosan – az orvosi szaknyelvhez igazodva – a felső végtag masszázsa (anatómiai értelemben a felkart nevezik karnak). Az ujjhegyektől a vállig tart, a kar mindkét oldalán. Fekve vagy ülve is végezhető.

Lábmasszázs
Hivatalosan – az orvosi szaknyelvhez igazodva – az alsó végtag masszázsa (anatómiai értelemben a lábfejet nevezik lábnak). A lábujjak hegyétől a farredőig tart, a láb első és hátsó oldalán is, de kiterjeszthető a farizmokra is. A lábmasszázs magában foglalja a talp átdörzsölését is, de nem tévesztenndő össze a talpmasszázzsal. Az ugyanis külön képzettséget igényel.

Arcmasszázs
Ez a masszázs nem azonos a kozmetikai arcmasszázzsal; vivőanyag nélkül végzik. Fejfájás, krónikus gyulladások, perifériás facialis paresis (arcidegbénulás) kezelésére alkalmas, a centrális facialis paresis viszont ellenjavallata.

Mellkasmasszázs
A mellkasmasszázs nem azonos a mellmasszázzsal; a masszázs a bordakosár aljától a kulcscsontig tart, azonban az emlők elkerülésével. A masszőr tehát a mellek alatt, felett és között, az izmokon és a szegycsonton dolgozik, és sem férfiak, sem nők esetében nem masszírozza a mirigyes állományt. A mellkason végzett ütögetés hatékonyan szabadítja fel a tüdőgyulladás vagy más légúti megbetegedés, illetve a dohányzás során lerakódott nyákot, amely köhögéssel távozik a szervezetből. A masszázs alkalmazható asztma, krónikus tüdőgyulladás, scoiliosis, tölcsérmell, tyúkmell kezelésére, mellkasműtétek utáni rehabilitációra, ágyhoz kötött betegek tüdőgyulladásának megelőzésére.

Hasmasszázs
A vastagbél lefutása, szemből nézve az óramutató járása szerint (liver=máj, stomach=gyomor, colon=vastagbél, 5L=V. ágyéki csigolya)
Székrekedés, puffadás, a hasizmok gyengesége esetén hatásos. Habár a hasmasszázs a svédmasszázs egyik része, mégsem végezhető svédmasszőri képzettséggel. Ennek oka, hogy a hasmasszázs közvetlenül a vastagbélre hat. Kizárólag szakképzett gyógymasszőr végezheti, és ő is csak orvosi utasításra. A kezelés során figyelni kell a húgyhólyag elkerülésére.
Ez a mély hasmasszázs nem tévesztendő össze a laikus által is végezhető egyszerű, nyugtató hatású simításokkal, amelyek csak a test felszínes rétegeire hatnak. De a simításoknál se feledkezzünk meg a helyes irányról, amely szemből nézve az óramutató járásával (azaz a vastagbél lefutási irányával) megegyezik.

A svédmasszázs fogásai
A svédmasszázs öt klasszikus alapfogásból épül fel, ezek:
– a simítás
– a dörzsölés
– a gyúrás
– a vibráció (más néven rezgetetés)
– az ütögetés

A fogások sorrendje iskolánként eltérhet; régebben a gyúrás általában megelőzte a dörzsölést, ma inkább a fenti sorrend az elfogadott.

A modern masszázs kiegészítő fogásokat is alkalmaz, ezek:
– az intermittálás
– a felrázás
– a kirázás
– a vezetett passzív kimozgatás

Javallatok és ellenjavallatok
A masszőrnek minden esetben tájékozódnia kell a vendég egészségi állapotáról! Az alábbi listák a teljesség igénye nélkül áttekintést adnak a masszázs előnyeiről és a kizáró okokról.

Mire jó a svédmasszázs? A svéd masszázs hatásai
– Nyilvános irodai masszázs egy konferencián – egy kis felfrissülés
– Stresszoldásra, lazításra
– Görcsoldásra
– Fájdalomcsillapításra
– A bőr, a keringés, a nyirokrendszer állapotának javítására
– Általános közérzetjavításra
– Krónikus fáradtság ellen
– A teljesítőképesség fokozására, az izmok állapotának javítására
– Baleset, műtét utáni rehabilitációra
– A mozgásbeszűkülések kezelésére
– Egyes fejfájások kezelésére
– Pszichoszomatikus eredetű panaszok (görcsök, emésztési problémák) kezelésére
– Krónikus gyulladásokra
– Ortopédiai megbetegedések kezelésére (pl. lúdtalp, discopathiák, csípőficam)
– Reumatológiai megbetegedések kezelésére (pl. PHS, Bechterew-kór, lumbágó, isiász, arthrosisok)
– Belgyógyászati megbetegedések kezelésére (pl. székrekedés, tüdőgyulladás, keringési zavarok)
– Ideggyógyászati megbetegedések rehabilitációjára (pl. stroke utáni állapot, paresis, trigeminus neuralgia)
– Végtagödéma kezelésére
– Betegségek, állapotromlás megelőzésére (pl. tartósan fekvő betegnél a tüdőgyulladás és az izomsorvadás megelőzésére, vagy gipszelt végtagnál a gipsz alatti izmok sorvadása ellen a konszenzuális hatás révén

…és még sok minden másra.
A betegségek kezelése magasabb szinten már a gyógymasszázs, illetve a nyirokmasszázs körébe tartozik. Kétséges esetben a svéd masszőrnek is orvosi véleményt kell kérnie.